Loading...
Loading...

Σχεδιασμός Ξενοδοχείων

Προσέγγιση των νέων τάσεων στην Διακόσμηση & Ανακαίνιση Ξενοδοχείων
Home / Ανακαίνιση & Διακόσμηση Ξενοδοχείων / Σχεδιασμός Ξενοδοχείων

Προσέγγιση των νέων τάσεων στη διακόσμηση & ανακαίνιση ξενοδοχείων

Σχεδιασμός  ξενοδοχείων

Μεταμορφώνοντας τη διαμονή των επισκεπτών σε μία αξέχαστη  ταξιδιωτική εμπειρία που θα χαραχτεί παντοτινά στη μνήμη τους…

Στην πολυσύνθετη εποχή μας,  όπου η μοναδικότητα και η πρωτοτυπία αναδεικνύονται σε βασικά   στοιχεία της ταυτότητας μιας ξενοδοχειακής  μονάδας,  η ανάγκη για  έρευνα και ιδέες αυξάνει γεωμετρικά.

Σήμερα ο κόσμος μας γίνεται  μικρότερος, οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο,  οι ανθρώπινοι δεσμοί και η εργασία  διεθνοποιούνται, τα ενδιαφέροντα αυξάνονται αλλά και ο ξενοδοχειακός ανταγωνισμός εντείνεται.  Ο τουρισμός θεματοποιείται σε τουρισμό αναψυχής, εργασίας, ιατρικό, αθλητικό,  θρησκευτικό, κτλ. και οι ξενοδόχοι προβληματίζονται και διερωτώνται ανάμεσα στις αναρίθμητες ανάγκες, τάσεις και στιλ     αρχιτεκτονικής και διακόσμησης που θα ακολουθήσουν . Το πρόβλημα ενός ξενοδόχου διευκολύνεται    και απλοποιείται όταν απευθύνεται σε συγκεκριμένη κατηγορία πελατών και επισκεπτών. Πολλές φορές ο τοπικός χαρακτήρας και η παράδοση αποτελούν οδηγό πιλότο του στιλ που πρέπει  να ακολουθηθεί, αλλά και να διαφοροποιηθεί από τα υπάρχοντα  κλισέ και στερεότυπα .

Σε άλλες περιπτώσεις  η πολυθεματικότητα και η πρωτοτυπία αποτελούν πυξίδα κατεύθυνσης της πολιτικής που θα ακολουθηθεί  σε μια ανακαίνιση – αναμόρφωση ξενοδοχειακού χώρου. Φυσικά,  ξεκινάμε από τον αδιαπραγμάτευτο περιορισμό του οικονομικού μπάτζετ που διαθέτει ο ξενοδόχος και που θα πρέπει να ακολουθηθεί με αυστηρότητα.

Οι ανάγκες, οι εικόνες, οι ιδέες από  τις οποίες ο ξενοδόχος εμφορείται, οι τοπικοί, οι οικιστικοί   παράγοντες και  περιορισμοί, θα πρέπει να συγκεραστούν με τις ιδέες, γνώσεις και εμπειρία του σχεδιαστικού και εκτελεστικού τιμ.

Ένα ξενοδοχειακό κτήριο ή συγκρότημα θα πρέπει να δένει με την ομορφιά του τοπίου ή του χώρου όπου  βρίσκεται να ακολουθεί τα τοπικά και παραδοσιακά στοιχεία, αλλά και να ξαφνιάζει ευχάριστα με την  πρωτοτυπία, τη δυναμική του και κυρίως με την αισθητική του.

Το αποτέλεσμα πρέπει να δημιουργεί νέα ταυτότητα και μοναδικότητα ξενοδοχείου που να   ξεχωρίζει  από τις παλιές εικόνες που έχει υπόψη του ο επισκέπτης και να μένει στην μνήμη του για πάντα. Δεν πρέπει να προκαλεί αρνητικό δέος ,  να φοβίζει,  να απομακρύνει τον επισκέπτη, αλλά να προκαλεί αισθήματα φιλικότητας, γαλήνης, ομορφιάς,    φιλόξενης  αποδοχής.

Αυτά ισχύουν με τον ίδιο τρόπο για όλους τους επιμέρους χώρους του ξενοδοχείου. Η ρεσεψιόν, οι διάδρομοι, οι κοινόχρηστοι χώροι,   οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, οι χώροι εργασίας, τα κλιμακοστάσια, οι ανελκυστήρες όλα πρέπει να αλληλοδιαδέχονται    το ένα το άλλο με ποικιλία μορφική και  αισθητική  που να εναλλάσσονται ξαφνιάζοντας ευχάριστα και προκαλώντας αισθήματα ευφορίας και ομορφιάς.  Και επιπλέον, πρέπει να δημιουργούν ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα,  αίσθηση άνεσης,  λειτουργικότητας και εργονομίας.  Τα παλιά και νέα υλικά δόμησης και design, οι νέες τεχνολογίες, τα gadgets,  παλαιοί και νέοι εξοπλισμοί θα πρέπει να συνδυάζονται    και να παντρεύονται αρμονικά,  χωρίς να προκαλούν και να  κουράζουν. Και βέβαια, έχουμε πάντα στο μυαλό  μας το οικονομικό κόστος και τον προϋπολογισμό  της δαπάνης.

Κορυφαίο  κεφάλαιο είναι ο φωτισμός των χώρων που θα αναδείξει και θα τονίσει όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία. Ο φωτισμός μπορεί από μόνος του να αισθητικοποιήσει, να ομορφύνει, να απαλύνει κάθε χώρο  του ξενοδοχείου διαφορετικά και ξεχωριστά. Πολλαπλά σενάρια φωτισμού, πολλαπλές επιμέρους λύσεις που μπορούν να εναλλάσσονται κατά  καιρούς είναι επιθυμητές. Η  καινούρια τεχνολογία διαθέτει υλικά και εξοπλισμό που μπορούν οικονομικά να ηλεκτροδοτήσουν ένα συγκρότημα και να αποφευχθεί η μίζερη εικόνα ενός υποφωτισμένου, σκοτεινού ξενοδοχείου.

Η ηχομόνωση κάθε διαφορετικού χώρου θέτει διαφορετικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν με έξυπνες λύσεις που να είναι τεχνικά  σωστές.

Σχεδιασμός Δωματίων και λουτρών Ξενοδοχείων

Δύο κορυφαία και ξεχωριστά  κεφάλαια  κάθε ξενοδοχειακού συγκροτήματος  αποτελούν οι πιο προσωπικοί  χώροι  των πελατών που είναι  τα δωμάτια, οι σουίτες και τα λουτρά.  Οι χώροι των κλινών χρίζουν μεγάλης  προσοχής. Επιβάλλεται   να παρέχουν όλες τις ανέσεις αλλά και να καλύπτουν  όλες τις  απαραίτητες ανάγκες  των πελατών είτε πρόκειται για τον  μεμονωμένο  ταξιδιώτη αναψυχής, είτε πρόκειται για πελάτη που ταξιδεύει για επαγγελματικό σκοπό.

Ένα καλοσχεδιασμένο δωμάτιο   με ωραίο και ιδιαίτερο design  είναι σίγουρα  αυτό  που θα επιθυμούσαν όλοι.  Αυτή ή εξαίσια μορφή του χώρου είναι αναγκαίο να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί  με μία σειρά πραγμάτων που θα μετατρέψουν   την διαμονή των επισκεπτών σε μία αξέχαστη  ταξιδιωτική εμπειρία που θα χαραχτεί παντοτινά στην μνήμη τους.

Ιεραρχικά το πρώτο που ενδιαφέρει  τον επισκέπτη είναι ο καλός και ποιοτικός ύπνος. Γι΄ αυτό  επιλογή ενός καλού πιστοποιημένου στρώματος είναι το Α και το Ω.

Σαν συνέχεια έπεται  ο σωστός και επαρκής φωτισμός. Ένα υποφωτισμένο δωμάτιο  προκαλεί δυσφορία και δημιουργεί δυσλειτουργία στο  χώρο.  Καλό θα ήταν να γίνει μία σοβαρή μελέτη φωτισμού που θα  εξασφαλίσει στο χώρο πολλαπλά σενάρια φωτισμού, που μέσα από ένα  διαχειριστικό σύστημα που  θα  χρησιμοποιείται  με ευκολία από τον ένοικο.

Ψηφιακές και τεχνολογικές  εφαρμογές και διευκολύνσεις  θα  συμπληρώσουν την εύρυθμη  λειτουργία του χώρου, παρέχοντάς  στιγμές  διασκέδασης   και  άνεσης   γραφείου  για τον επαγγελματικό  επισκέπτη.

Το μπάνιο του δωματίου οφείλει να είναι εξίσου προσεγμένο και ευχάριστο.  Σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο το ξεχωριστό design των μπάνιων με ατμοσφαιρικό φωτισμό  και σε συνδυασμό με προϊόντα  spa και wellness όπως τζακούζι,   υδρομασάζ κ.α.  αποτελούν  προστιθέμενη αξία για το επίπεδο των παρεχόμενων  υπηρεσιών.

Σχετικό άρθρο μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ 

Hotel Electra design by grammiki a

Hotel Electra design by grammiki a